Resepi Pencuci Mulut Untuk Pesakit Buah Pinggang
Di sini ditampilkan dua resipi hidangan pencuci mulut yang menyelerakan, tetapi tidak menjejaskan kesihatan sekiranya diambil secara berkadar terutama kepada mereka yang berhadapan dengan kerosakan buah pinggang.
ResepiAgar-agar cendol (10 hidangan)
Bahan:
25 gram agar-agar kering
1.5 liter air
5 helai daun pandan
300 gram gula
Sedikit pewarna merah
30 gram serbuk krimer bukan tenusu
100 gram cendol
Sedikit pewarna hijau
Cara penyediaan:
1. Masak agar-agar, air dan daun pandan sehingga agar-agar larut.
2. Masukkan gula dan kacau sehingga gula larut.
3. Bahagikan larutan agar-agar kepada dua bahagian (A dan B).
4. Masukkan pewarna merah dan serbuk krimer dalam bahagian A.
5. Masukkan cendol dan pewarna hijau dalam bahagian B.
6. Masukkan bahagian A ke dalam bekas atau cawan yang sesuai, biarkan sehingga separa keras.
7. Masukkan bahagian B dan biarkan sehingga keras.
8. Sejukkan dalam peti ais sebelum dihidangkan.
Kandungan nutrien (satu hidangan)
Kalori (157 kcal), karbohidrat (38g), protein (0.5g), lemak (0.1g), sodium (10 mg), potasium (27mg), fosfat (14mg)
Resepi Agar-agar mangga (empat hidangan)
Bahan A:
10 gram serbuk agar-agar
2 cawan air
2 sudu makan gula pasir
Bahan B:
(Dikisar bersama)
1 biji mangga
100ml air perisa mangga
20 gram serbuk krimer bukan tenusu
Cara penyediaan:
1. Masak agar-agar dengan air sehingga larut.
2. Masukkan gula dan kacau sehingga gula larut.
3. Padamkan api.
4. Masukkan mangga yang sudah dikisar dan kacau rata.
5. Tuangkan ke dalam acuan dan biarkan sehingga keras.
6. Sejukkan dalam peti ais sebelum dihidangkan.
Kandungan nutrien (setiap hidangan):
Kalori (98kcal), karbohidrat (22g), protein (1.5g), lemak (0.3g), sodium (18mg), potasium (137mg), fosfat (31mg)
Di sini ditampilkan dua resipi hidangan pencuci mulut yang menyelerakan, tetapi tidak menjejaskan kesihatan sekiranya diambil secara berkadar terutama kepada mereka yang berhadapan dengan kerosakan buah pinggang.
ResepiAgar-agar cendol (10 hidangan)
Bahan:
25 gram agar-agar kering
1.5 liter air
5 helai daun pandan
300 gram gula
Sedikit pewarna merah
30 gram serbuk krimer bukan tenusu
100 gram cendol
Sedikit pewarna hijau
Cara penyediaan:
1. Masak agar-agar, air dan daun pandan sehingga agar-agar larut.
2. Masukkan gula dan kacau sehingga gula larut.
3. Bahagikan larutan agar-agar kepada dua bahagian (A dan B).
4. Masukkan pewarna merah dan serbuk krimer dalam bahagian A.
5. Masukkan cendol dan pewarna hijau dalam bahagian B.
6. Masukkan bahagian A ke dalam bekas atau cawan yang sesuai, biarkan sehingga separa keras.
7. Masukkan bahagian B dan biarkan sehingga keras.
8. Sejukkan dalam peti ais sebelum dihidangkan.
Kandungan nutrien (satu hidangan)
Kalori (157 kcal), karbohidrat (38g), protein (0.5g), lemak (0.1g), sodium (10 mg), potasium (27mg), fosfat (14mg)
Resepi Agar-agar mangga (empat hidangan)
Bahan A:
10 gram serbuk agar-agar
2 cawan air
2 sudu makan gula pasir
Bahan B:
(Dikisar bersama)
1 biji mangga
100ml air perisa mangga
20 gram serbuk krimer bukan tenusu
Cara penyediaan:
1. Masak agar-agar dengan air sehingga larut.
2. Masukkan gula dan kacau sehingga gula larut.
3. Padamkan api.
4. Masukkan mangga yang sudah dikisar dan kacau rata.
5. Tuangkan ke dalam acuan dan biarkan sehingga keras.
6. Sejukkan dalam peti ais sebelum dihidangkan.
Kandungan nutrien (setiap hidangan):
Kalori (98kcal), karbohidrat (22g), protein (1.5g), lemak (0.3g), sodium (18mg), potasium (137mg), fosfat (31mg)
Tag :
Resepi
0 Komentar untuk "Resepi Pencuci Mulut Untuk Pesakit Buah Pinggang"